Wat is Trauma?

Wat is Trauma?

Trauma een woord wat je steeds meer voorbij ziet komen op internet en social media, maar wat is trauma nu eigenlijk?

Je spreekt van een trauma als je lichaam op een overweldigende manier reageert op een ervarin, en het niet de mogelijkheid heeft om zichzelf te reguleren.

Doordat het lichaam een overweldigende emotie ervaart, en het niet de mogelijkheid heeft om te vechten of te vluchten, ontstaat er een bevriezing. In deze bevriezing sla je “op slot”, er is geen beweging meer mogelijk. Emoties worden niet geuit maar opgeslagen, vastgehouden in ons lichaam, en ons brein slaat deze emotie op als gevaarlijk.

Maak je op een later moment iets mee (een gebeurtenis) waar de emotie gelijk is aan de emotie die je had ten tijde van de traumatische gebeurtenis dan reageert je brein op deze ervaring alsof je weer teruggeslingert wordt in de tijd.

Je beleeft de traumatische ervaring opnieuw in de emotie. Dit wordt een herbeleving van de emotie genoemd (de trauma pijn).

Een traumatische ervaring hoeft niet groot te zijn in de ogen van een ander. Die schreeuwende vader toen je klein was is misschien zo overweldigend voor jouw systeem geweest dat dit een traumatische ervaring voor je was. Blijkt je werkgever net zo te kunnen schreeuwen als je vader destijds, dan is de kans heel groot dat je op eenzelfde manier hierop reageert, door op slot te gaan, en te voelen wat je als kind voelde.

Ontzettend naar, ontzettend verdrietig dat deze pijn nog zo diep in je zit.

Als Trauma therapeut kan ik de tekenen, en symptomen, zien die mogelijk deel uitmaken van het interne trauma systeem. Ik verbind je met de toekomst en laat je nadenken over welke acties in het heden belangrijk zijn voor het herstellen van je welzijn.

Trauma therapie is geen quick-fix,  het vereist verbinding, contact, zorgvuldigheid, begrip en rust.

Met de juiste kennis, inzichten over wat trauma is, wat het effect van trauma is op het zenuwstelsel kan een start gemaakt worden aan het je herstel.

"Trauma komt terug als een reactie, niet als een herinnering." - Dr. Bessel van der Kolk

ZET TRAUMA ZICH VAST IN HET LICHAAM?

Trauma kan zich inderdaad vastzetten in het lichaam, wat bekend staat als lichaamsgebonden trauma of somatische ervaringen. Wanneer iemand een traumatische ervaring doormaakt, kan het lichaam zichzelf beschermen door de intense emoties en spanningen in de spieren en het zenuwstelsel vast te houden.

Dit kan leiden tot verschillende effecten:

1. Lichamelijke klachten: Het vasthouden van spanning in het lichaam kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals spierpijn, rugpijn, nekpijn en hoofdpijn. Deze lichamelijke symptomen kunnen het gevolg zijn van de fysieke belasting van het lichaam tijdens de traumatische gebeurtenis.

2. Verstoring van het zenuwstelsel: Traumatische ervaringen kunnen het zenuwstelsel verstoren, waardoor het lichaam in een staat van verhoogde alertheid kan blijven. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, prikkelbaarheid en hypervigilantie.

3. Dissociatie: Het vastzetten van trauma in het lichaam kan ook leiden tot dissociatie, waarbij iemand het gevoel heeft losgekoppeld te zijn van zijn/haar lichaam. Dit kan leiden tot gevoelens van vervreemding, het niet herkennen van je eigen lichaam, of het gevoel hebben dat je "niet echt aanwezig" bent.

4. Terugkerende herbeleving: Het lichaam kan traumatische herinneringen vasthouden en deze kunnen zich op onverwachte momenten opnieuw manifesteren als flashbacks, nachtmerries of lichamelijke reacties die lijken op de traumatische gebeurtenis.

5. Impact op mentaal welzijn: Lichaamsgebonden trauma kan ook invloed hebben op het mentale welzijn. Het kan leiden tot symptomen van angst, depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere psychische problemen.

Het vastzetten van trauma in het lichaam kan een belemmering vormen voor het herstelproces na een traumatische ervaring. Het is belangrijk om traumabehandeling te zoeken die niet alleen gericht is op het verwerken van de emotionele aspecten van het trauma, maar ook op het vrijlaten van de opgeslagen spanningen in het lichaam.
Traumagerichte therapieën, zoals lichaamsgerichte therapie, Trauma Release Therapie®, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en somatische ervaringsoefeningen, kunnen helpen bij het vrijlaten van de vastgehouden spanningen en het bevorderen van een gezonde verwerking van trauma. Het doel is om het lichaam en de geest in harmonie te brengen en de weg vrij te maken voor herstel en genezing.


Pauline TrumTrauma therapeut en Kennisdeler

Pauline Trum Trauma Therapeut praktijk Mind Control in Veen Noord-Brabant