Wat is Trauma?
Trauma een woord wat je steeds meer voorbij ziet komen op internet en social media, maar wat is trauma nu eigenlijk?
Je spreekt van een trauma als je lichaam op een overweldigende manier reageert op een ervarin, en het niet de mogelijkheid heeft om zichzelf te reguleren.
Doordat het lichaam een overweldigende emotie ervaart, en het niet de mogelijkheid heeft om te vechten of te vluchten, ontstaat er een bevriezing. In deze bevriezing sla je “op slot”, er is geen beweging meer mogelijk. Emoties worden niet geuit maar opgeslagen, vastgehouden in ons lichaam, en ons brein slaat deze emotie op als gevaarlijk.
Maak je op een later moment iets mee (een gebeurtenis) waar de emotie gelijk is aan de emotie die je had ten tijde van de traumatische gebeurtenis dan reageert je brein op deze ervaring alsof je weer teruggeslingert wordt in de tijd.
Je beleeft de traumatische ervaring opnieuw in de emotie. Dit wordt een herbeleving van de emotie genoemd (de trauma pijn).
Een traumatische ervaring hoeft niet groot te zijn in de ogen van een ander. Die schreeuwende vader toen je klein was is misschien zo overweldigend voor jouw systeem geweest dat dit een traumatische ervaring voor je was. Blijkt je werkgever net zo te kunnen schreeuwen als je vader destijds, dan is de kans heel groot dat je op eenzelfde manier hierop reageert, door op slot te gaan, en te voelen wat je als kind voelde.
Ontzettend naar, ontzettend verdrietig dat deze pijn nog zo diep in je zit.
Als Trauma therapeut kan ik de tekenen, en symptomen, zien die mogelijk deel uitmaken van het interne trauma systeem. Ik verbind je met de toekomst en laat je nadenken over welke acties in het heden belangrijk zijn voor het herstellen van je welzijn.
Trauma therapie is geen quick-fix, het vereist verbinding, contact, zorgvuldigheid, begrip en rust.
Met de juiste kennis, inzichten over wat trauma is, wat het effect van trauma is op het zenuwstelsel kan een start gemaakt worden aan het je herstel.