Overlevingsmechanisme en ons gedrag
Overlevingsmechanisme .... en ons gedrag.
Het gedrag wat je laat zien is aangeleerd gedrag. Als kind hebben we geleerd hoe we ons moeten gedragen, wat wel en wat niet kan, wat veilig is en wanneer we beter even onze mond kunnen houden of onszelf beter even kunnen verstoppen om niet gezien te worden.
Allemaal gedragingen die we hebben geleerd doordat we verschillende situaties meemaakte in het gezin en/of omgeving waarin we opgroeide.
Hopelijk heb je een fijne jeugd gehad zonder (al te veel) jeugdtrauma’s. De emotie die aan de beelden gekoppeld zijn zorgen dan voor fijne gedachten en gevoelens.
Was het echter zo dat jouw jeugd niet zo fijn was, dat er stress, gevaar, angst, agressie in jouw directe omgeving was dan heb je daar als kind een methode voor ontwikkeld. Een methode om mee om te gaan. Deze methode of methodes hebben verschillende haakjes gecreëerd in jouw ziel. Zodra een soortgelijke emoties wordt aangeraakt wordt jouw overlevingsstrategie geactiveerd.
Voorbeelden van overlevingsstrategieën of coping mechanisme zijn:
Perfectionisme
Onderdrukken van gevoelens
Humor (weglachen van emoties)
Ontkenning
Kindgedrag
Projectie
Slachtoffer
Dissociatie
Tegenovergesteld reageren van hoe je je voelt
Onder alle gedragingen zit een emotie en een trigger. Door voorbij het gedrag te kijken zien we de ware pijn van de ander. Dat is zeker niet altijd makkelijk omdat sommige coping erg heftig kan zijn, denk maar eens aan woede. En omdat we als mens ook weer geraakt kunnen worden in ons eigen systeem.
Door de pijn van het trauma los te koppelen zullen de coping strategieën niet langer nodig zijn.
Met Trauma therapie krijg je weer grip op je leven, mag je zijn wie je werkelijk bent. Mag je weer leven.
Als Trauma therapeut kan ik de tekenen en symptomen zien die mogelijk deel uitmaken van het interne traumasysteem. Door middel van creatieve benaderingen en vaardigheden laat ik je de verbanden tussen het verleden en het heden verkennen. Ik laat mijn cliënten nadenken over welke acties in het heden belangrijk zijn voor het helen van de pijnen die je nu nog met je meedraagt.
Met een gevoelige en geleidelijke aanpak begeleid mijn cliënten weer terug naar een leven zonder traumapijn(en).
Pauline Trum
Trauma Therapeut