Wat is een Trauma band (Trauma bond)?
Een trauma band is een combinatie van onbalans en macht. Gevoelens die vaak meespelen bij een Trauma band zijn schild, schaamte, onmacht, verwarring en ook onbegrip.
Het herkennen van de trauma band, het erkennen dat deze band er is kan een eerste stap zijn om hulp te vragen voor het verbreken van deze band.
Het verlaten van een gewelddadige of giftige relatie is alleen niet zo eenvoudig als het lijkt.
Deze emotionele gehechtheid, de trauma band, ontstaat uit een herhaalde cyclus van misbruik, manipulatie, afstoten en aantrekken.
Het trauma van (mentaal of lichamelijk) misbruik kan gevoelens oproepen die je moeilijk kunt begrijpen, vooral wanneer misbruik wordt afgewisseld met vriendelijkheid en intimiteit.
Het is niet meer dan normaal om een band te ontwikkelen met iemand die je vriendelijk behandelt, zeker als het gaat om ouders. Kinderen hebben vanaf de geboorte een loyaliteit naar de ouders die ontstaat vanuit het oerbrein en is gericht op overleven.
Trauma binding kan plaatsvinden tussen:
- een kind en een gewelddadige verzorger of andere volwassene.
- gijzelaar en ontvoerder.
- de leider en leden van een sekte.
- in een relatie tussen partners.
Deze banden berusten ook op een onderliggende onevenwichtigheid van macht. In deze dynamiek heb je misschien het gevoel dat ze je zo beheersen dat je niet langer weet hoe je je moet verzetten of los kunt breken.
Zelfs als het je lukt om de relatie te verbreken, kan het moeilijk zijn om die band te verbreken zonder professionele hulp.
Je voelt je misschien incompleet of verloren zonder hen en komt uiteindelijk terug, simpelweg omdat de het zo bekend is, zelfs vertrouwd, en je nog niet weet hoe je zonder kan leven.
Andere belangrijke tekenen van een Trauma band:
- Je voelt je ongelukkig maar je voelt je nog steeds niet in staat om de relatie te verbreken.
- Als je probeert te vertrekken, voel je je fysiek en emotioneel van streek en in de war, misschien zelfs schuldig.
- Als je zegt dat je weg wilt, beloven ze te veranderen, maar doen ze geen moeite om dat ook daadwerkelijk te doen.
- Je fixeert je op de "goede" dagen en gebruikt ze als bewijs dat het (nog) zo erg is.
- Je verzint excuses en verdedigt hun gedrag wanneer anderen hun bezorgdheid uiten.
- Je blijft ze vertrouwen en hoopt dat ze veranderen.
- Je houdt hun gedrag verborgen voor anderen.
Trauma banden kunnen blijven hangen, zelfs als het lang geleden is gebeurd. Het kan je veel moeite kosten om niet meer aan degene te denken die je pijn heeft gedaan, en de drang voelen om contact op te nemen of het opnieuw te proberen.
Hier is een vraag die kan helpen:
Zou je iemand waar je van houdt terug te gaan naar de relatie waar ze uitkomen? Waar de pijn is ontstaan? Of zou je diegene aanmoedigen en steunen om de relatie te verbreken zodat de directe pijn niet meer gevoeld hoeft te worden?
Wat zou je zeggen tegen?
Wat nu als het antwoord van degene waar je van houdt is dat ze terug willen gaan, het nog een keer willen proberen, dan is de kans heel groot dat dat Trauma band nog te sterk aanwezig is.
Blijf steunen, blijf dichtbij, laat diegene niet alleen. En als jij het zelf bent, je hoeft het niet alleen te doen. Zoek professionele hulp om je te helpen de Trauma banden te doorbreken.
Pauline Trum
Trauma therapeut