Adem en trauma zijn aan elkaar gekoppeld
Adem en trauma is aan elkaar gekoppeld.
Spreekwoorden zeggen het al, “mijn adem stokte”, “de langste adem hebben”, “op adem komen”.
Als we iets spannends meemaken bevriest onze ademhaling een moment. Met het bevriezen van onze ademhaling bevriest ook ons lichaam. Deze bevriezing zorgt voor een verkramping in ons lichaam.
Ons brein is hierin een sterke katalisator met een goedbedoelde reactie om ons veilig te houden. Tijdens een traumatische schrikreactie kan er een bevriezing in het lichaam ontstaan. Deze bevriezing is (vaak) van korte duur, en is er om ons veilig te houden in een onveilige situatie. Vervelende is alleen dat wij, de mens, niet loskomen van deze bevriezingsmethode. We slaan het op in ons lichaam.
Dieren daarentegen schudden de bevriezing uit hun systeem. Ze laten de stress los in plaats van deze vast te zetten.
Bij een volgend stress moment bestaat de kans dat ons lichaam weer op slot gaat, de ademhaling stokt, het lichaam bevriest, en de stress stapelt zich op.
Je kan het zien als Lego blokjes ….. iedere keer wordt er een nieuw blokje op het vorige blokje gezet, totdat je lichaam 1 grote solide Lego toren is. Het staat stijf van de stress.
Spieren verkrampen, het brein is in opperste paraatheid en onze ademhaling verandert, wordt oppervlakkiger, minder diep en vullend. Door al deze signalen voelt ons brein dat we 24/7 in een stress situatie leven.
Ademhaling is leven.
Door het herstellen van de ademhaling ontstaat er een hernieuwd leven.
Bij de blokademhaling 4 in 4 vast 4 uit 4 vast oefening adem je in gedurende 4 tellen, houd je je adem 4 tellen vast, adem je uit gedurende 4 tellen en houd je je adem weer 4 tellen vast voordat je weer inademt. Deze oefening kan helpen om spanning te verminderen en je te kalmeren. Het is belangrijk om dit rustig en gecontroleerd uit te voeren.
Pauline Trum
Trauima therapeut